În timp Maestrul Chinda a obtinut 7 dan Karate Do, 7 dan Ju-Jutsu, 4 dan Kendo, 3 dan Iai-Do, precum și Shifu în Chi Kung și Tai-Chi Chuan recunoscut internațional.
Începuturile practicării artelor marțiale ale senior master Chinda pornesc din 1965, practicând Judo și Jiu-Jitsu. În 1970 a început să practice Shotokan Karate-Do în Timișoara, cu Hary Popovici. Înființează in 1973 TIM-SHO, la Electrometal Timișoara, în cadrul pregătirii Tineretului pentru apărarea Patriei, unde se practica Ju-Jutsu si Shotokan Karate-Do.
În 1974 inființează primul club oficial legal din România, la Universitatea din Timișoara, numit CSTB (Centrul Studențesc Timișorean Budo) sub îndrumarea maestrului Roland Habersetzer, fondatorul Centre Renan Budo , Franța, al cărui model de organizare îl preia la CSTB. Disciplinele practicate aici au fost Shotokan Karate-Do , Ju-Jutsu Ko-Budo (arme traditionale: bo, tonfa, nunchaku si sai ), Aikido, Chi-Kung si meditatie, Tai Chi Chuan.
ShoDan (centura neagră 1 dan) in 1978- Ju-Jutsu cu Sensei Frank Piaskovy si Peter Nehls, Germania sub ghidajul cărora conduce secția de Ju Jutsu din Timișoara, iar în Shotokan Karate Do, primește ShoDan in 1980, de la Centre Renan Budo.
În 1987 părăsește ilegal România, stabilindu-se în Germania, unde înființează în Biberach an der Riss școala de arte marțiale, Sakura Ki Sociaty, cu disciplinele de Shotokan Karate -Do, Tai-Chi Cuan, Chi Kung si Meditatie.
De asemenea, tot aici a început studiile de Ikebana timp de trei ani cu Sensei Sikora și studiile de caligrafie japoneza.
În perioada 1987-90 participă intensiv la antrenamente cu maestrul W. Lind. Devine membru în sistemul Budo Studien Kreiss, Benseim, academia de arte marțiale de prestigiu mondial condusă de senior maestrul Werner Lind iar Chinda Institute International devine parte din dojourile BSK, începând din 1989.Tot in aceasta perioada , la Benseim, initiaza in Chi Kung si Tai-Chi Chuan membrii interesati.
Practică olarit Japonez producându-și personal majoritatea vaselor pentru bonsai, precum și căni tradiționale japoneze (Chawan) pentru Chado (calea ceaiului), forme de ceramică wabi-sabi, raku și altele.
În 1990 se mută in USA, Pittsburgh unde continuă activitatea înființând Chinda Institute International for Mind, Body and Spirit Development, iar secțiunea din Biberach rămâne o ramură a CII, condusă de un fost student , Michael Schulz.
În 1990 a început studiul bonsai-ului cu maeștri din USA și Japonia.
CII Pittsburgh a definit două directii de explorare: Yang, cu artele marțiale (Budo) unde s-au practicat Shotokan Karate-Do, Ju-Jutsu, Kendo și Iaido, și Yin, cuprinzand Chi-Kung si Yang Tai-Chi Cuan, Nei Kung si meditatie Zen, AT (Autogenic Training) precum si Zen and Art, unde s-au explorat Ikebana, Bonsai si Olarit Japonez.
In jurul anilor 2000, sintetizand cunostintele acumulate de-a lungul a peste 50 de ani de practicare a artelor martiale , care au definit un stil propriu , numit “flowing hands”, un sistem bazat pe absorbtia si reghidarea energiei oponentului , de mare eficienta , neagresiv si neavand de conditie fizica speciala .
Disciplinele amintite au fost instruite de Shihan Chinda, precum și cu participarea unor maeștri renumiți din Japonia, cum ar fi Sensei Yoshiaki Kashiwaya (Kendo), Sensei Reiko Nakajima ( Ikebana), Keith Scott si Robert Grelish (Bonsai) și altii. Secția de Iaido din Pittsburgh este condusa de Nick Novalasky.
In 2007 s-a mutat în Mexico, unde a înființat ramura din San Miguel de Allende, si continua antrenamentele de Chi Kung, Tai-Chi Chuan, meditație Zen și Nei Kung,AT (autogenic training), Kendo . După plecarea sa rămâne în Mexico ramura de Kendo, condusă de un student al maestrului, Jesus Herrera.
În Pittsburgh ramura CII continuă antrenamentele în Chi Kung, Tai Chi Chuan, Kendo și Iaido, condusă de Nicholas Novalasky.
În 2012 hotărește reîntoarcerea în România, unde s-a stabilit în comuna Livezeni, Mureș, având Dojo-ul construit în locuința proprie.
În acest dojo continuă activitatea în Chi Kung, Nei Kung si Zen Meditation, AT (autogenic training), Yang Tai-Chi Chuan, Kendo și Iai-Do, Shotokan Karate Do si autoaparare , si in stilul propriu, numit flowing hands.
In continuare , preocuparea pentru Bonsai si olarit japonez devine majora , maestrul avand amenajat langa Dojo un atelier specific in acest scop.
Începând din 2012, a susținut timp de 3 ani, o emisiune săptămânală la televiziunea locală, “ȘTII TV”, numită ARMONIA MINTE, CORP, SPIRIT” unde a oferit o abordare largă a acestei uniuni, atât prin explorare cognitivă, invitând diferiți specialiști în emisiune, (medici, artiști, filozofi, sportive, etc) cât și prin exerciții și metode practice prezente pentru telespectatori.
O mica selectie din aceste emisiuni o puteti gasi la acest link, https://www.youtube.com/results?search_query=armonia+minte%2C+corp%2C+spirit+dan+horia+chinda