Bonsai

Bonsaiul este o arta de mare subtilitate si rafinament. Face parte din manifestarile tipice de arta tip wabi-sabi in Japonia.

Clasele de bonsai de vor desfasura la maniera de worshop. Fiecare student isi va aduce propriul material de lucru, (planta, instrumente, etc). Clasele incep cu intelegerea principiilor de replantare, de scurtare si taiere a radacinilor. Intelegerea solului, grija fata de bonsai in etapele sale de dezvoltare, formarea si stilarea crengilor si alte tehnici specifice.

Este un process rabdator si continuu in dezvoltarea unui bonsai. Magnitudinea naturii in splendoarea ei este adusa treptat in vasul studentului. Imbinarea dintre cunostintele de horticultura si tehnice, (fertilizare, cresterea speciei, boli, etc) cu cele artistice si compozitionale, vor dezvolta bonsaistul, si mai ales arta sa, bonsaiul.

Un bonsai bun trebuie sa se dezvolte tridimensional, sa exprime spatiu, vigoare, stabilitate, viata, si lupta pentru aceasta. Esenta unui bonsai este definite de gasirea “spiritului copacului” respectiv, sa inspire imaginea unui pom, doar ca este miniaturizat, si nu o tufa ciopirtita. Altfel ramine doar o planta intr-un vas…

Vasul in sine este foarte important, este partea Yin, este conteinerul unui bonsai, Yang, este viata viguroasa.

Este o experienta unica, de armonie si spirituala, de a crea dintr-o planta inexpresiva, o iesa de arta, un puternic simbol de viata, tranchilitate, echilibru, si frumos.

Sensei Chinda, studiaza Bonsaiul din 1990, in USA, cu maestri americani si Japonezi. A condus cursuri, workshopuri, demonstratii, si a participat la multe expozitii in USA si Mexico, facand parte din Pittsburgh Bonsai Society.

In

Despre activitatea sa de bonsai ,se poate vizita: chindadojo.org, click la MASTER, si veti gasi urmatoarele linkuri, cu creatiile de bonsai facute de Sensei Chinda:

‘Bonsai’   http://www.chindadojo.org/master/bonsai.htm precum si https://sites.google.com/site/danhoriabonsai/powerpoint and http://vimeo.com/8897837  

Despre bonsai, Sensei Chinda a avut trei emisiuni la posu STII TV Targu Mures. Prima, o prezentare generala, despre stiluri, istoric, exemple:

Celelte doua, prezinta procesul de creatie a unui bonsai, in cele mai mici detalii.

Partea intai, se refera la curatarea si definirea radachinilor:

Partea a doua, cu creatia trunchiului si detalii corespunzatoare:

In 2009, a fost prezentata o expoztie de bonsai a maestrului Chinda, la biblioteca Centrala Nigromante din San Miguel de Allende, Mexico:

Colectia de bonsai din San Miguel de Allende:

Acest video l-am oferit mai sus, la inceputul prezentarii despre creatiile sensei Chinda, pe vimeo, dar intrucat vizionarea pe vimeo cere sa ai un account si log in password, pentru cei care nu au posibilitatea aceasta, am oferit acest clip le Utube.

Enoy it!