Shotokan Karate-Do

SHOTOKAN KARATE-DO.

Shihan Chinda, are credința că “DO”, calea noastră spre pace și autocunoaștere, este o continuă dezvoltare, susținută de un antrenament continuu, mintal, fizic și spiritual, pentru restul vieții. Acest spirit se continuă și în afara Dojo-ului. Fără asta spiritul Karate se pierde , se răcește ca și apa fierbinte când stingem focul. Aceasta este una dintre diferențele fundamentale dintre Karate sportiv axat pe competiție și dezvoltarea agresivității si Karate-DO tradițional, care este calea spre autocunoaștere, autodepășire.

Studenții încep prin antrenament de bază, exerciții de mare induranță fizică și psihică. Poziții de bază, tehnici de atac și apărare, practicate singur, fără partener, numite KIHON. Eficiența lor se amplifică prin antrenamente la sac și makiwara (scândura de lovit). Filozofia Dojo-ului nostru este autodezvoltarea fiecărui student pe drumul propriu, într-o atmosferă degajată, noncompetitivă.

Când aceste tehnici sunt perfecționate, urmează antrenamentul cu partener, cu tehnici prestabilite, IPON KUMITE, premergătoare luptei libere, JIU KUMITE. În paralel cu acestea, un mare accent se pune pe KATA, forme prestabilite de luptă cu partener imaginar, unde perfecțiunea tehnicii, a coordonării, a vitezei, este controlată de o minte putenică, echilibrată. Acest drum, Kata, este cea mai înaltă forma de exprimare a devoltării unui karateka, emanând ZANSHIN, spiritul matur de lupta. Toate cele 26 Kata practicate in stilul Shotokan, se studiază și cu partener, numite BUNKAI, pentru a înțelege fiecare pas in contextual luptei. Toate antrenamentele se desfășoară în spiritul respectului, modestiei și disciplinei. Shihan Chinda insistă ca niciodată să nu luptăm pentru a fi mai bun decât colegii, ci pentru a fi mai buni decât noi înșine. Principiul fondatorului Karate Shotokan, marele Gichin Funakoshi, reprezintă filozofia de bază in majoritatea dojo-urilor tradiționale, care spune “karate ni sente nashi” adică “nu începe niciodată karate cu un atac”.